Pişirme Süresi: 10 dk
Hazırlama Süresi: 1 sa 30 dk
Porsiyon: 6

Çiğköfte; bulgur, kıyılmış et, salça, isot, çeşitli baharatlar, soğan ve maydonozun yoğurularak karıştırılması ile oluşan, pişirilmeden tüketilen Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir. Şanlıurfa’nın dışında Adana, Adıyman, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Elazığ, Malatya gibi illerde de yöresel farklılık gösteren çiğköfteler hazırlanmaktadır.

Malzemeler

  • 4 Su bardağı çiğköftelik bulgur
  • 1 Adet kuru soğan
  • 4 Diş sarımsak
  • 4 Yemek kaşığı domates salçası
  • 2 Yemek kaşığı acı biber salçası
  • 2 Su bardağı zeytinyağı
  • 4 Yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 Adet limon suyu
  • 2 Yemek kaşığı acılı ketçap (Tercihen)
  • 10-12 Adet maydonoz (Tercihen)
  • 5 Adet yeşil soğan (Tercihen)
  • 1 Yemek kaşığı pul biber
  • 1 Yemek kaşığı isot
  • 1 Yemek kaşığı sumak
  • 1 Yemek kaşığı karabiber
  • 1 Yemek kaşığı tatlı/acı kırmızı toz biber
  • 3 Yemek kaşığı çiğköfte baharatı

Nasıl Hazırlanır? 

1Soğanı rondodan geçirerek veya rendeleyerek başlayın. Ardından soğanın suyunu sıkarak soğanı yıkayın. Soğanın suyunu sıkmanız ve yıkamanız önemli püf noktasıdır. Aksi halde ağızınıza acı tat bırakacaktır.

210-12 adet maydonozun yapraklarını ve 5 adet yeşil soğanı ağıza gelmeyecek biçimde ince ince doğrayın ve 4 diş sarımsağı sahanda döverek, 1 adet kuru soğanı da rendeleyerek tepsiye koyun.

3Ardından bir tavaya pul biber, isot, sumak, karabiber, tatlı/acı kırmızı toz biber ve çiğköfte baharatını koyun. Üzerine bir su bardağı zeytinyağını ilave edin ve baharatları kavurun. Baharatları yakmamaya özen gösterin.

4Kavurduğunuz baharatların üzerine domates ve biber salçalarını ilave edin. Domates, biber salçaları ve baharatlar açılarak yağ ile özleşinceye kadar kavurmaya devam edin ve ocaktan alın.

5Ardından çiğköfte tepsinize 4 su bardağı çiğköftelik bulguru koyun. Üzerine rendelediğiniz soğanı ve sarımsağı ilave edin. Bulgur kuruyuncaya ve ilk haline dönünceye kadar yoğurun.

6Ardından kavurduğunuz baharat ve salçaları ilave edin, bulgur kuruyuncaya kadar yuğurmaya devam edin. Kuruyan bulgurun üzerine iki su bardağı ılık su ilave edin ve yine bulgur kuruyuncaya dek yuğurmaya devam edin.

7Tekrar iki su bardağı su ilave edin ve bulgur kurumadan nar ekşisini, limon suyunu, acılı ketçapı, maydonozu ve yeşil soğanı ilave edin ardından çiğköfte tepsiye yapışana kadar yuğurmaya devam edin.

8Çiğköfteniz artık tepsiye yapışıyorsa kıvamına gelmiştir ve hazır demektir. Çiğköftenizi elinizle sıkarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.